Вийшла перша дитяча книжка про Олексу Довбуша

«Олекса Довбуш. Таємниця Сили» – перша книжка для дітей про легендарного карпатського опришка вийшла у видавництві Discursus. Її автор Василь Карп’юк зізнався, що писав твір протягом семи днів, але редагуванню початкового рукопису присвятив ще кілька місяців.

Книжка базується на трьох складових:

  • це історичні джерела, зокрема;
  • народні перекази і легенди;
  • авторська уява і досвід.

Василь Карп’юк родом із Гуцульщини. Він добре знає реалії карпатського села, побуту і звичаї. Письменник з точністю відтворює картини гуцульського світу і природно моделює ті, які могли б мати місце в реальному житті Олекси Довбуша.

Книжка написана для дітей молодшого шкільного віку, вона сповнена пригод і випробувань, які виникають перед головним героєм. Пірнувши в цю оповідь, читач разом з Олексою поживе у лісі поруч із вовками й вивірками, приєднається до опришківської ватаги і побачить зблизька реалії життя в українських Карпатах у ХVIII ст. А, головне, дізнається, звідки взялася Олексина Сила і чи зміг він її опанувати.

Редактор книжки Іван Андрусяк зауважує: «Це історія справжнього українського супергероя, який мав від природи Розум і здобув Силу. Але навіть наймудріший володар великої сили – завжди людина, а кожній людині властиво віддаватися Почуттям... Саме такого Олексу Довбуша й відкриває нам Василь Карп'юк – справжнього. Супергероя – і живу людину!»

Ілюстрації до книжки створила львівська художниця Наталя Кудляк.