Книжкові цікавинки

На книжковій арені конкуренція росте ледь не щодня і втримати позиції лідера стає дедалі важче. Тому повсякчас автори удосконалюють не тільки зміст книги, але й її форму.
Тож ми підготували 10 цікавих фактів про найнеймовірніші й найоригінальніші книги у світі.

1. Книга, яка містить сто тисяч мільярдів віршів
Раймонд Квінау написав книгу, в якій всього десять сонетів.
І що ж тут незвичного?  Та справа у тому, що кожен з них розрізаний на тоненькі смужечки довжиною в один рядочок. Тож читач може комбінувати смужки в будь-якій послідовності, зберігаючи при цьому ритм та щоразу отримуючи новий зміст.

А якщо прочитати всі можливі комбінації, доведеться не розлучатися з цією книгою цілодобово протягом 200 000 років.


Фото by huss.com.ua

2. Книга, яку перед прочитанням треба запекти
Зазвичай спочатку розгортають кулінарну книгу, а потім відкривають духовку, щоб запекти там що-небудь, вичитане на сторінках книги. Але хорватські книговидавці вирішили вивернути цей процес навиворіт. Вони створили кулінарну книгу під назвою Well Done, яку потрібно спочатку запекти у фользі в духовці, щоб на її сторінках з’явилися рецепти страв.



Фото by tut-interesno.org.

3.  Книга, яку неможливо читати без оптичного збільшення
Однією з найменших книг є томик віршів Т.Г.Шевченка "Кобзар”, який створив мікромайстер Микола Сядристий. Книга складається із 12 сторінок, кожна площею 0,6 квадратного міліметра. Перегортати сторінки можна тільки загостреним кінцем людської волосини. Книга зшита павутинкою, обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. На обкладинці – портрет поета та зображення хати, де він народився.


Фото by Відкривай Україну.


4. Книга, яка вимірює час
Годинник, який складається із трьох книг. Цифри 3 і 9 допомагають орієнтуватися в часі.


Фото by NavkoloNas.com

5. Книга-тунель
У письменника, як і в кожної людини, що працює за комп’ютером, може розвинутися так званий «тунельний синдром». Мабуть, страждає на нього людина, яка створила книгу Tunnel Vision, де поміщено розповідь про тунель, що сполучає Нью-Йорк і Нью-Джерсі, його історію та сучасність.



Фото by delo.ua

6. Тривимірна книга
Французький художник-ілюстратор Бенжамін Лакомб робить справжні, тривимірні книги, кожен розворот яких тішить читача новими об’ємними чудесами. На сьогодні він вже створив дизайн для таких всесвітньо відомих творів як «Піноккіо», «Мадам Баттерфляй», «Аліса в Країні Див».



 Фото by thewrap.com

7. Паперова Вікіпедія
Багатьма мовами кількість статей у Вікіпедії вже давно значно перебільшила кількість статей найповніших паперових енциклопедій цими ж мовами. Саме тому вона і неможлива в друкованому вигляді. Принаймні, так здавалося, поки дизайнер Роб Меттьюс  не створив 5000-сторінковий том, що містить кілька десятків тисяч найбільш відвідуваних статей в англійському розділі Вікіпедії. Звичайно, у цій книзі немає жодної практичної складової. Проте дуже наочно передана сама суть електронної енциклопедії.


Фото by vkurse.ua

8. Книга, що світиться
Книга «Good Ideas Glow in The Dark» – це не зовсім книга. Це нічна лампа, стилізована під книгу. У ній  світиться не тільки корінець, але і букви на обкладинці.


Фото by Inspiration Grid

9. Книга, яка смакує читачам
Зазвичай всілякі харчові приправи і спеції прийнято зберігати в спеціальних баночках. Але дизайнер Нік Бамптон  пропонує використовувати для цього книгу. Кожен її листок буде містити в собі певну кількість спецій. І для того, щоб додати їх у страву, потрібно всього лише відірвати його і кинути на сковорідку. Листок цей під дією температури і вологи просто розчиниться в їжі.


Фото by news.tut.by

10.
Книга, яку можна посадити
Аргентинське видавництво «Argentina’s Pequeno Editor» створило унікальну книгу: у сторінки видання вкладені насіння дерева жакаранди, які після прочитання книги можна посадити.
Першою з цієї серії стала книга ручної роботи під назвою «Mi Papa Estuvo en la Selva» («Мій тато був у джунглях»). Видання виготовлене з безкислотного паперу, екологічної фарби, а на кожній сторінці книги є кілька насінин жакаранди. І після того, як діти дочитають твір, вони можуть посадити книгу в ґрунт, і з часом між сторінок проросте дерево.


Фото by Design of the World