Дві книжки видавництва Dsicursus у списку найкращих книжок 2020 р. за версією ПЕН

"Члени Українського ПЕН уже втретє упорядковують список із найкращими українськими книжками року, щоби запропонувати зріз найважливіших вітчизняних видань — і для фахівців, і для звичайних читачів, — йдеться на сайті організації. — Наша добірка традиційно має зручну структуру, яка допоможе вам познайомитися з вартими уваги прозовими й поетичними новинками, перекладами, нон-фікшн, гуманітаристикою та мистецькими виданнями, що з’явилися цього року в Україні.

У цьому списку 175 книжок, які створили для нас українські письменники, видавці, перекладачі, ілюстратори, журналісти, упорядники й редактори. Подякуймо їм за ще один наповнений сенсами рік!"

До списку потрапили дві книжки видавництва Discursus — дитяча повість Василя Карп'юка з ілюстраціями Наталі Кудляк "Олекса Довбуш. Таємниця Сили" та есеїстика Степана Процюка "Відкинуті та воскреслі".

Як відгукнувся письменник Іван Андрусяк, "Олекса Довбуш. Таємниця Сили" — це історія справжнього українського супергероя, який мав від природи Розум і здобув Силу. Але навіть наймудріший володар великої сили – завжди людина, а кожній людині властиво віддаватися Почуттям... Саме такого Олексу Довбуша й відкриває нам Василь Карп'юк – справжнього. Супергероя – і живу людину!

Книжка есеїстики Степана Процюка "Відкинуті та воскреслі" — це нариси про знакових українських письменників, долі яких вражають не менше за творчість. Фанатик нового мистецтва Михайль Семенко, сталева і ніжна Леся Українка, геній із замерзлим серцем Павло Тичина... Несподівані ракурси добре знайомих постатей захоплюють і бентежать. Друга частина видання — авторська реакція на сучасні суспільні події в Україні. Фінальний розділ — найсвіжіші інтерв’ю із автором.

Весь список можна переглянути на сайті ПЕН.