ТОП-5 книг про митрополита Андрея Шептицького

Сьогодні минає сімдесят три роки з дня смерті митроплита Андрея Шептицького. Пропонуємо ТОП-5 книг, присвячених священнослужителю.

Владислав Івченко, «Два пасинки Митрополита»

Вихованці Митрополита Шептицького — Теофіл Володимирський та Іван Великодній — щойно закінчили духовну семінарію. Іван розпочинає служіння в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл зволікає з висвяченням й залишається у Львові поруч із Митрополитом.

Страждання й смерть, що прийшли з Другою світовою, кардинально змінюють цінності й переконання героїв, а врешті — і їхні долі. Обох чоловіків окупанти намагаються використати, щоб схилити Митрополита на свій бік. Жорстокі вбивства, несподівані зради, ігри з совістю, погрози й шантажі штовхають Івана й Теофіла на важкий шлях. Чи вдасться побороти зло силою віри чи доведеться взяти до рук інакшу зброю — питання, до якого пасинки Митрополита зовсім не готові.

 

Галина Терещук, Оксана Думанська, «Шептицький від А до Я»

«Шептицький від А до Я» – своєрідна абетка, яка відкриває читачам головні віхи життя великого митрополита, оповідає про його рід, формування його як людини і духовного наставника сучасників. Читачі дізнаються, де митрополит Андрей народився і навчався, як пішов за покликанням серця, як служив Богу і людям, допомагаючи сиротам і знедоленим, рятуючи від переслідувань євреїв.

Інтелектуал і жартівник, добрий Тато і приклад для багатьох – різні іпостасі  митрополита відкриваються в цій непересічній абетці-енциклопедії.

Результат пошуку зображень за запитом "шептицький від а до я"

 

Ліліана Гентош, «Митрополит Шептицький: 1923-1939. Випробування ідеалів»

Книга львівської дослідниці є спробою написання сучасної біографії митрополита Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького (1865-1944), зокрема висвітлення його життя і діяльності у період від 1923 до 1939 року. Міжвоєнний період є ключовим для розуміння спадщини Митрополита, оскільки у цей час його діяльність у всіх сферах набула розквіту, а плани стосовно реформування ГКЦ та бачення екуменічного діалогу з Православним світом повністю сформувалися.

Автор намагалася охопити найважливіші аспекти цієї діяльності: Церкву, суспільство, культуру та освіту. Не залишилися поза увагою такі вагомі питання як ставлення Митрополита до Держави як такої та його погляди на фашизм і комунізм. Важливою темою є ставлення Андрея Шептицького до поширення інтегрального націоналізму та діяльності Організації Українських Націоналістів. У ключовому розділі книжки Ліліана Гентош розглядає погляди Митрополита на модерність, модернізацію та його плани змін, реформ ГКЦ, суттю яких були візантинізація та українізація.

 

Андрей Шептицький, «Послання любови»

Час владицтва Митрополита Андрея Шептицького творить окрему епоху в історії української греко-католицької Церкви. Це передовсім час всесвітньої війни та її жахливих наслідків. Митрополит Андрей, несений хви­лями долі, вподібнився своїм життям до долі цілого українського народу та дав наймогутніший вислів нашої бо­ротьби за церковні й національні права. Він став нагляд­ним виразом нашого терпіння, словом — став першою особою в нашому народі.

 

Кирило Королевський, «Митрополит Андрей Шептицький»

Книжка Кирила Королевського присвячена величній постаті УГКЦ - митрополитові Андрею Шептицькому. Це перша монументальна біографічна праця про Великого Митрополита. Книжка написана французькою мовою. Переклад на українську здійснено вперше. “Повний життєпис Митрополита ще важко створити, і так, певно, буде постійно, тому що його діяльність – багатогранна й витончена. А поки що я вношу свою лепту до прослави цього великого Слуги Божого” – написав о. Кирило Королевський.

 

Підготував Микола Шмадюк