"Сканери": книга про дружбу в часи глобального впливу цифрових технологій

У видавництві Discursus вийде роман-антиутопія німецького письменника Роберта М. Зоннтаґа "Сканери".

Книга відзначена премією Німецького економічного клубу (Штуттґарт).

Світ у 2035 році – це світ без друкованих книг, газет і журналів. Усе відскановано й оцифровано. Кожен має доступ до світової цифрової бібліотеки. У будь-який час! Безкоштовно! І це завдяки мобрілю – універсальному мережевому пристрою у вигляді окулярів. Роб працює сканером у величезному концерні Ultranetz, у відділі Scan AG. Зі своїм другом Джоджо він відшуковує, сканує й оцифровує останні примірники друкованих видань, аж поки одного дня не наштовхується на Книжкову гільдію, підпільну організацію, учасниками якої є колишні письменники, книгарі, перекладачі, видавці та бібліотекарі. Після великого е-вибуху на Ultranetz та подальших перипетій концерн визнає Роба ворогом номер один — супертерористом. На що ще здатен концерн у боротьбі за абсолютну владу, контроль і монополію…

Цей роман також про дружбу в часи глобального впливу цифрових технологій. Він є промовистим коментарем до наших днів.

На нашому сайті вже почався передпродаж книжки. Її акційна ціна 70 грн. Повна вартість з 20 липня складатиме 80 грн.

Захоплива й витончена книга. Читаючи про нібито «майбутнє», яке описує автор, раптом ловиш себе на думці: воно вже тут. І що ще гірше — усе це вважається нормою. Тотальне оцифрування реальності, витіснення живого спілкування перепискою у соцмережах, безкінечне гортання стрічки новин замість читання книг, патологічна залежність від інформації та зростання впливу тих, хто нею володіє, — все це відбувається з нами просто зараз. Мартін Шойбле (під псевдонімом Роберт М. Зоннтаґ) написав проникливу детективну антиутопію для підлітків у кращих традиціях Бредбері, Орвелла та Гакслі, проте, читаючи її, неможливо позбутися відчуття, наче автор поставив перед нами дзеркало — розгорнув велетенське дзеркальне полотно, у глибині якого ми нарешті можемо роздивитися весь той треш, із яким майже змирилися, все те, що так уперто відмовляємося помічати. 

Макс Кідрук, письменник

 

Шойбле під псевдонімом Роберт М. Зоннтаґ підтверджує, що може писати не тільки добрі науково-популярні книги, але й захопливий роман про майбутнє на дуже актуальну тему.

Гільде Елізабет Менцель, «Південнонімецька газета» (Süddeutsche Zeitung)

Поділитися