Розмова з Олегом Хельгаром

Часто вам вдається зустрічати на життєвому шляху людей, які є чудовим прикладом доведення того факту, що життя - це гра, а рамки й обмеження - лише у вашій голові, і все в житті - можливе? Олег Хельгар - один із тих творчих людей, який, правильно скерувавши свій талант, перетворив улюблене хобі в роботу!



Для початку розкажіть, будь ласка, нашим читачам кілька слів про себе.
Привіт, мене звати Олег Хельгар і я - ілюстратор. Люди й не з таким діагнозом живуть.

Чому ви пов’язали життя саме з ілюстрацією?
У певний момент життя сказало мені: "Або ти пливеш за течією і займаєшся тим, що не любиш, і мрієш про те, що коли-небудь щось зміниться, або ти створюєш свою реальність, у якій ти не просто мрієш, але йдеш до своєї мрії".

Хто або що вас надихає? Чи є у вас «місце сили», де заряджаєтеся енергією?
Ми живемо в прекрасний час - час можливостей для творчих особистостей. Джерел натхнення стільки, що, проблема скоріше в тому, щоб відфільтрувати їх. Це і весь медіаконтент, яким повниться інтернет, і кіно, і книги (несподівано, так?).
Окремо хочу відзначити сайт Pinterest. Це інструмент не менш важливий, ніж фотошоп. Але дуже небезпечний. Заходиш на нього буквально на 5 хвилин ... а потім усвідомлюєш, що літо вже закінчилося.

Можливо, це не єдиний творчий напрям у вашому житті, чим ще займаєтеся, ваші хобі?
Одними обкладинками ситий не будеш. Крім цього, я займаюся веб-дизайном, зовнішньою рекламою і малюю обкладинки для музичних альбомів.




Обкладинка альбому гурту Stanley

Ви вже двічі ілюстрували романи Ольги Деркачової, як вам працювалося з її творами? Читали їх?
Безумовно. Ілюстрував двічі й хочу ще. Під час роботи над обкладинками для романів Ольги, я зрозумів, що можу ілюструвати не тільки гостросоціальні теми, але й жіночі романи.
Приємно усвідомлювати й розширювати свій творчий діапазон.


Обкладинка роману "Коли прокинешся"
 


Обкладинка роману "Дім Терези"

Що вирізняє книжковий дизайн від інших його різновидів?
Читання книги - досить інтимний процес. Унікальна можливість потрапити в голову іншої людини, побачити світ його очима. Обкладинка книги - її обличчя, а завдання у обкладинки одна - сказати потенційному читачеві: "Ласкаво просимо в мій світ, тут цікаво".



Що для вас важливо саме у книжковому дизайні (як вашому, так і в роботах інших)?
Особисто для мене - це цікавий досвід. Не просто реклама продукту, а  творчий симбіоз автора тексту й ілюстратора.



Які у вас плани на майбутнє?
Створення крутої команди творчих людей. Щоправда, це вже не плани, а реальність. Нас уже троє, і я постійно в пошуку цікавих людей, які готові долучитися до мене. Звичайно, якщо вони щось вміють)

Що б ви порадили молодим дизайнерам, які тільки починають свій творчий шлях?
Найголовніша проблема всіх новачків - незнання реальної цінності своєї праці. Вони готові працювати ледь не безкоштовно, володіючи непоганими навичками. Дуже сильно недооцінюють свою роботу, тим самим шкодять не тільки собі, а й ринку в цілому.
Якщо ви творча людина і любите всією душею графічний дизайн, просто напишіть мені - можливо, саме вас я й шукаю.

Instagram Олега - oleghelgar
Behance - Helgar illustrator