Підбірка книг для затишних осінніх вечорів від Discursus

Осінь завше асоціюється із хрумким шурхотом сторінок, гарячим напоєм і жовтогарячою пеленою листя. Це пора натхнення й цікавих книжкових знайомств. Тож наша команда підготувала для вас підбірку захопливих книг, які ідеально доповнять осінню меланхолію.



1. "Криптолюбов", Олександр Корж
Яка ж осінь без поезії? А для Богдани Матіяш "Криптолюбов" Олеся Коржа – це збірка, в якій, здається, поєднується непоєднуване: зворушливість і тремкість сусідять з іронією та сарказмом, силабо-тоніка чергується із верлібром, довіру і відкритість перемагають непевність і невпевненість, а може, й ледь вловимий страх незахищеності. Тому криптолюбов, а не любов. Тому ходіння довкола, говоріння непрозоро замість межової прозорості й легкості. Тому, зрештою, ця збірка, бо поет не може мовчати про сокровенне. Навіть якщо й загортає його в обгортку "крипто".



2. "Коли прокинешся", Ольга Деркачова
Прокинувшись після кількарічної коми, в яку Марта потрапила внаслідок аварії, вона усвідомлює, що нікому не потрібна. Близькі люди навчилися жити без неї. Але чи були вони насправді близькими? Марті треба починати жити заново. Це можливо, якщо тебе оберігає кохання. Тепло долонь, ніжність слів, делікатність вчинків і справжність почуттів. А ще багато людяності. Проте залишається головне питання: хто ж винен у тій аварії?


Фото - kradiyka_knyzhok

3. "Платеро і я", Хуан Рамон Хіменес
Коли влітку 1905 року після чотирилітнього лікування в санаторіях під Мадридом і в самій столиці од нервово-емоційного виснаження повернувся Хуан Рамон Хіменес до рідного Могера, невеличкого містечка в провінції Андалузія на півдні Іспанії, з’явився в нього віслючок сріблисто-сірої масті, на означення якої є в іспанській мові окреме слово — Платеро. Саме так і було звати нового поетового приятеля. Поетові нікуди не дітись від самотности, так само ж нікуди йому не дітись від потреби в слухачі. Отож і став Платеро для Хіменеса і свідком його самотности, а водночас тим ідеальним слухачем, майже другим «я» поета.



4. "Ящірка та її хвіст", Христина Козловська
Це книжка казок для дорослих. Автоматизм щодення, пошук правди, шлях до мрії, страхи й стереотипи – неповний список проблем, які авторка підіймає у незвичний для сучасної літератури спосіб: наприклад, через образи тварин, які стають алегоріями різних чеснот і недоліків, – зовсім як у барокових творах. 
Проте казкові мандрівні сюжети, добре відомі всім з дитинства, наприклад, про золоту рибку й три бажання або про підземного мешканця, набувають тут нового, сучасного прочитання.
Кожна казка – це насправді історія «для душі»: вона дає простір і для відпочинку від складніших творів, і для внутрішньої роботи.


Фото -  oksanaletsread

5. "Квартира київських гріхів", Маргарита Сурженко
Вони живуть у самому серці столиці, але ніхто їх не помічає. Вони приходять до вас, але ви цього не бачите. Вони щодня зваблюють вас. А вибір — піддатися спокусі чи залишитися вірному собі — завжди за вами. Вони — сім київських гріхів, прекрасні містичні панни, які не дають місту нудьгувати. Одного разу піддавшись спокусі, головний герой потрапляє в їхнє помешкання. Чи вдасться йому пройти випробування всіма гріхами? Адже в кінці шляху на нього чекає найкраще, що може подарувати доля…



6. "Два пасинки Митрополита", Владислав Івченко
Вихованці Митрополита Шептицького — Теофіл Володимирський та Іван Великодній — щойно закінчили духовну семінарію. Іван розпочинає служіння в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл зволікає з висвяченням й залишається у Львові поруч із Митрополитом. Страждання й смерть, що прийшли з Другою світовою, кардинально змінюють цінності й переконання героїв, а врешті — і їхні долі. Обох чоловіків окупанти намагаються використати, щоб схилити Митрополита на свій бік. Жорстокі вбивства, несподівані зради, ігри з совістю, погрози й шантажі штовхають Івана й Теофіла на важкий шлях. Чи вдасться побороти зло силою віри чи доведеться взяти до рук інакшу зброю — питання, до якого пасинки Митрополита зовсім не готові.


Фото - ann_ostapchyk

7. "Синдром листопаду", Вікторія Амеліна
Якби не психічна девіація героя, – що наповнює оповідь дивними, схожими чи то на галюцинації, чи то на ясновидіння мареннями, – ми отримали б біографію цілком пересічного нашого сучасника, що виріс у дитячому будинку, пережив буремні 90-ті, адаптувався до соціальних змін і дожив до наших днів, актуальним маркуванням яких усе ще залишається Майдан. Однак і фантастична особливість героя, і його видіння, що пунктиром проходять через усю книгу, малюючи вже не зовсім упізнавану, а іноді – цілком загадкову дійсність, і своєрідні авторські притчі, які збагачують простір тексту додатковим виміром, перетворюють «Синдром листопаду» на складний поліфонічний твір, де біографічні та історичні реалії – далеко не основні елементи конструкції.


Фото - knygomaniablog

8. "Інтонації", Юлія Судус, Олеся Дибовська, Софія Сіренко
"Інтонації – це коли вже не достатньо пошепки, але ще зарано вголос. Це коли віриться, що словом можна приборкати світ, як приборкують єдинорогів. Інтонації – це талант, наївність і впертість трьох молодих авторок, які неодмінно будуть письменницями, якщо не загубляться у темному-темному лісі слів та людей," - пише Ольга Деркачова.


Фото - Михайло Мазур

9. "Дім Терези", Ольга Деркачова
Коли нестерпний біль від смерті коханого врешті відступає, Тереза вирішує розпрощатися з минулим назавжди. Але тоді ж отримує несподіваний подарунок звідти — ключі від дому з яблуневим садом. Тереза наповнює той дім людьми, такими ж загубленими, як і вона сама. Тут кожен має право на мовчання й час, який зцілює. День за днем новий дім змінює життя Терези. Незнайомці стають вірними друзями. Потреба допомагати іншим перетворюється на роботу. А за дверима дому її вже чекає нове кохання. Треба тільки відпустити привидів минулого й змогти пробачити собі.


Фото - eatmybook

10. "Несамовитий", Анна Петрів
Софія тільки-но розпочала власну адвокатську практику, як зразу ж довелося захищати успішного актора, звинувачуваного у вбивстві. Біда в тому, що вона зовсім не впевнена в невинності свого підзахисного. І те, що він рідний брат її чоловіка, узагалі не полегшує справи. Слідчий Ігор Хорунжий після трагічного воєнного досвіду має багатьох демонів усередині, але всі ці роки йому добре вдавалося тримати все під контролем. Аж до того дня, коли в його відділення заходить незалежна й впевнена в собі Софія — колишня одногрупниця й кохана...
Цей роман про те, що, незважаючи на химерні ігри долі, треба завжди плекати в собі людяність, дотримуватися обіцянок та довіряти людям. Понад усе.