Пам'ять - це мідна дошка, покрита буквами, які час непомітно згладжує



"Серед нас є щасливці, котрі чудово пам'ятають фільми, які дивилися давно, книги, які читали ще в школі, імена випадкових знайомих і телефони приятелів. Однак більшість людей скаржаться на забудькуватість,"- пише Джулі Бек в колонці, опублікованій в The Atlantic.
Літературний критик The New York Times Памела Пол читає незліченно багато книг. Вона пам'ятає їх обкладинки, видання та магазини, де вони були куплені, але зізнається, що вже через кілька днів забуває зміст. І це можна пояснити.
"Обсяг пам'яті обмежений, - говорить канадський психолог Фарія Сана, - ось у чому підступ". І все, що мозок вважає сміттям, він випроваджує за межі людської пам'яті.

Згідно з кривою забування у першу годину після вивчення матеріалу втрачається до 60% інформації. Через шість днів у пам'яті залишається до 20%. Із цього випливає запитання: як оминути криву? Якщо в запасі хоча б два дні, психологи рекомендують повторювати вивчене відразу після прочитання: через 20 хвилин, 8 годин і через добу. Щоб інформація відклалася надовго, через два-три тижні й два-три місяці потрібно ще раз освіжити знання.
Судячи з усього, нашій “дірявій” пам'яті винні сучасні технології. Як зазначає дослідник Джаред Хорват із Мельбурнського університету, ми втрачаємо навик «копання» в пам'яті - адже в наш час все можна загуглити. Коли люди знають, що в майбутньому легко повернуться до інформації, вони втрачають стимул її запам'ятовувати, йдеться в статті психологів Колумбійського університету. До речі, з тієї ж причини античні філософи, включаючи Сократа, називали писемність «вбивцею» пам'яті.

У недавньому дослідженні Хорват і його колеги з'ясували, що ті, хто дивиться серіали за миг ока, швидше забувають сюжет - в порівнянні з глядачами, які дивляться по епізоду на тиждень. Те ж саме з книгами: прочитане в один підхід (наприклад, в літаку) погано запам'ятовується. Тому якщо хочете уславитися ерудитом, читайте кількома підходами. До речі, Памела Пол все-таки придумала спосіб запам'ятовувати книги - завела «читацький щоденник». У цій книжечці, яку вона назвала Бобом (Bob - book of books), критик
робить виписки з прочитаних томів.


Тож бажаємо Вам гарного дня та якомога довше пам'ятати сюжет книг.

Джерело: TheAtlantic