Любиш читати? Тоді це про тебе!

З року в рік з'являється все більше досліджень про те, як читання впливає на людину. Ми зібрали націкавіші факти, прочитавши які, ви точно побіжите до найближчої книгарні поповнити домашню бібліотеку.

1. Читання художніх книг підвищує рівень твоєї емпатії.

Дослідження, зроблене Університетом штату Нью-Йорк у Буффало, дійшло висновків, що коли людина читає художню книгу й переноситься мисленнєво у вигаданий світ, то відкривається новим емоціям і почуттям. Після цього в неї краще працює уява, а тому їй зовсім нескладно поставити себе на місце іншої людини й зрозуміти її відчуття. 

Також такі люди завжди толерантніші, адже знають більше про культури інших народів.

Схоже дослідження було опубліковане нещодавно й у всесвітньо відомому науковому журналі Science.

"Розуміння психічних станів інших людей - це вирішальна навичка, яка дає змогу будувати складні соціальні відносини, що й характеризує людське суспільство", - пишуть Девід Комер Кідд та Емануеле Кастано про свої висновки.

 

 

2. У людей, які багато читають, мозок працює в рази інтенсивніше.

Науковці з приватного дослідного університету в Еморі (США), довели, що читання удосконалює сполучуваність між клітинами мозку, а значить покращує діяльність усього організму.

 

 

3. Під час читання у людей підвищується здатність концентрувати увагу.

Саме через те, що більшість художніх історій мають чітку композицію (початок, основна частина, кінець), під час читання мозок навчається сприймати події лінійно, послідовно та швидше встановлювати причиново-наслідкові зв'язки, - стверджує нейронауковець Баронеса Сьюзан Грінфілд. Особливо це важливо для дітей, які в сучасну мегавідволікаючу епоху через дружбу з книгами можуть навчитися чіткіше бачити ситуації довкола й довше затримувати увагу на важливому об'єкті.

 

 

4. Книги мають терапевтичну функцію.

Як стверджує дослідниця-біхевіорист Крістел Рассел книги важливо не просто читати, а перечитувати. Тоді людина не так полює на нові емоції чи враження, як намагається віднайти новий зміст, побачити не помічене раніше, переосмислити своє сприйняття тексту. Інакше кажучи, переглядаючи заново щось уже відоме, відкривається нова перспектива, та можливість саморефлексії.

 

 

5. Книги продовжують життя.

Звісно, конкретного рецепту у вигляді "2 книги в тиждень = 16 додаткових хвилин життя" ніхто з дослідників ще не вивів, але про те, що люди, які читають, живуть довше ніж якби вони не читали, науковці заявляють досить гучно. Видання "Harvard Medical School" переконує, що читання не просто посилює зв'язки між нейронами мозку, а ще й створює своєрідний "резерв", який може згодом допомогти при втраті людиною нервових клітин.

Крім того, люди старшого віку, які відвідують читацькі клуби, мають змогу краще соціалізуватися, продовжувати реалізовувати себе в житті, а значить мати хороший настрій і бажання жити довше. 

Читаймо, друзі, і проживаймо не одне життя, а безліч!

 

 

Джерела:

6 Scientific Reasons Reading Is Amazing For Your Health

10 Scientific Facts About Reading Books And How Could It Really Improve Your Life