Книжкові антипремії

Кожен митець, творячи ідеальну симфонію слів, прагне досягнути успіху й популярності. І не рідко цьому сприяють різноманітні премії, що підкреслюють неабияку майстерність автора. Однак для тих, хто недопрацював над текстом чи перенаситив його небелицями, існує дещо особливе!
Отож ми підготували для вас підбірку найоригінальніших книжкових антипремій. 

1.Diagram - гумористична літературна премія, яка щорічно дається книзі з найбільш незвичайною, дивною або курйозною назвою. Серед лауреатів: “Захопливі моменти із життя бетона” С.С.Стенлі (“Highlights in the History of Concrete”),“Безпритульні магазинні візки сходу Північної Америки: польовий визначальник”  Джуліан Монтег’ю (The Stray Shopping Carts of Eastern North America: A Guide to Field Identification), “Перспективи 60-міліграмових упаковок для сиру у 2009-2014 роках” Филип Паркер (The 2009—2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais) та інші. 


Фото by Goodreads

2."Золотий хрін" - антипремія за  найгірший (недоречний, брутальний, позбавлений смаку) опис інтимної сцени в українській літературі. У 2017 році її призером став Любко Дереш за роман "Спустошення". 

3. “Золоту булька” на неї претендують книжки невисокої художньої вартості, написані відомими письменниками; книжки, що розчарували. У 2016 році антипремію присудили Тетяні Малярчук, ("Забуття"), у 2015 році - Олександру Михедові ("Астра"). 


Фото by firtka.if.ua

4. Іґнобелівська премія — пародія на престижну міжнародну нагороду — Нобелівську премію. Українською її також іноді називають "Антинобелівська премія" або "Шнобелівська премія".
Ігнобелівську премію присуджують за досягнення, які "спочатку змушують засміятися, а потім – задуматися". Ігнобелівка – це тріумф парадоксу, ода оригінальності у світі науки й мистецтва.
2016 року тріумф "спіткав" шведського ентомолога Фредеріка Сйоберга і його тритомну автобіографію "Шлях збирача мух". Літературну ігнобелівку цей поважний вчений отримав за те, що чудово описав справжнє "задоволення від колекціонування мух, які померли, і мух, які поки що не померли". 


Фото by UA Modna

5. Премія Джона Гордона Куґлера за "найгіршу книжку року" у жанрі нон-фікшн. 
Джон Гордон Куґлер – американський поет-самоук другої половини ХІХ століття. Свого часу він прославився як дуже плідний автор дуже поганих віршів. Так у 1975 році консервативний політичний журналіст і письменник Еммет Тіррелл засновав щорічну антипремію імені Дж. Г. Куґлера за "найгіршу книжку року" у жанрі нон-фікшн. 
Серед тих, хто дістав антипремію, – американський комік Джон Стюарт, сатирик Ел Франкен, романіст Ніколсон Бейкер і колишній президент США Джиммі Картер (тричі!).

6.Hatchet Job of the Year – британська премія з журналістики, яку з 2012-го щороку отримує "автор найзлішої, найсмішнішої, найуїдливішої літературної рецензії за останніх дванадцять місяців".
Мета премії – "підвищити авторитет професійних критиків і сприяти цілісності і дотепності в літературній журналістиці". Приз вартий окремої уваги, адже це… річний запас креветок.
Оригінальна нагорода має, на думку журі, надихнути професійних критиків не боятися вільно висловлювати власну думку й сміливо викидати класиків із корабля сучасності, роблячи це дотепно й цікаво. 


Фото by The Guardian

Отож, друзі, такі вони літературні антипремії - курйозні та смішні. Та єднає їх одне - любов до воістину якісної книжки. І ми бажаємо, щоб вам до рук потрапляла лише бездоганна література!

За матеріалами ТСН: Книги.