Готуй книжки про запас: 12 новинок для довгої зими

Зима не наближається — вона вже тут! Хто ще не встиг зробити стратегічні запаси, робіть зараз або ніколи! Три «К» повинні бути в достатній кількості на найближчі три місяці: Ковдри, Кава, Книжки. З книжками ми вам допоможемо: найгарячіші новинки для довгої зимівлі.

 

Амстердам—Київ. І трохи святого Миколая

Галина Рис, «Discursus»

Чи може життя святих поєднати у коханні двох самотніх людей? Звісно, що може, якщо це життя святого Миколая у той період, коли він ще не був святим, а пише про нього дівчина, яка губить свою валізу з рукописом, переплутавши її з іншою. Валізу Олени знаходить Марко, читає рукопис і вирішує знайти його авторку. А ось коли він її знаходить, тут-то й знаходится місце для дива, адже з чудотворцями у валізах все можливо.

 

Право на чари

Террі Пратчетт, «Видавництво Старого Лева»

Цьому світові не вистачає магії, це факт. Гендерної рівності теж замало. Але найбільше світові бракує почуття гумору. У романі «Право на чари» все це є! Ми всі чули про ті випадки, коли люди вдаються до чаклунства і чар: жінки стають більш чи менш успішними відьмами, доля яких варити жаб`ячі лапки, а чоловіки — о, чоловіки стають могутніми супермагами. Давнє пророцтво каже, що справжнім чарівником може стати восьмий син восьмого сина, та що як «хромосоми не так стануть» і восьмою дитиною виявиться дівчинка? Тоді доньці коваля Ескарині дістанеться право на чари. На дуже потужні чари, з якими пускають до Невидної академії для чарівників, де ще ніколи не навчалися дівчата.

 

Падре Балтазар на прізвисько Тойво

Марина Гримич, «Нора-Друк»

Нашого цвіту по всьому світу: це надзвичайна, унікальна історія про українців з Бразилії. Там дійсно існує давня наша діаспора, яка все ще зберігає рідну мову та деякі звичаї. Рафінована і іронічна Марина Гримич написала історію, яка цілком могла б статися в українській Бразилії ХІХ. Історія ця про життя «святого отця» Балтазара, який насправді був авантюристом Никиткою, що разом з таємничим Габрієлем створив у джунглях майже ідеальне суспільство. А той таємничий засновник колонії, Габріель, був зовсім не Габріелем, а кронпринцем Рудольфом, який і не кінчав життя самогубством, а таємно прибув до Бразилії. Була така легенда. І вона могла б бути правдою, як і Падре Балтазар на прізвисько «Тойво».

 

Крамничка «З легкої руки»

Горан Петрович, «Комора»

«Нескінченна історія» для дорослих, ну або майже. Дивовижна історія про те, як деякі люди можуть і справді поринути в книжку: реально опинитись у подіях роману і навіть втрутитись у їх перебіг. Змінювати щось у книжках під силу одиницям, наприклад, редактор Адам Лозанич належить до таких майстрів читання. Одного разу він отримує завдання – втрутитись у загадкову книжку, про яку немає інформації навіть у Національній бібліотеці. Книжка не містить сюжету: просто опис розкішної вілли, але, виявляється, тут колись відбулася неймовірна історія кохання, а доріжками саду прогулюються інші читачі.

 

Кузина Рейчел

Дафна дю Мор’є, «Клуб сімейного дозвілля»

Молодий аристократ Філіпп Ешлі, який виріс у будинку кузена, розповідає про те, як його родич відправився до Італії, щоб провідати кузину. Та після смерті чоловіка, італійського графа, опинилась у скрутному становищі. Кузина Рейчел дуже вродлива і настільки нещасна, що шляхетний пан одразу бере її за дружину. Але коли Рейчел зявляється у панському домі, між нею та Філіппом вибухає пристрасть. Аж раптом новий чоловік Рейчел стає жертвою дивної хвороби і вмирає. Це у Рейчел така нещаслива доля чи вона сама якось причетна до смертей своїх чоловіків? Ангел вона чи демон? Філіпп бореться між коханням та сумнівом аж до останньої сторінки.

 

Кров на снігу ІІ: ще більше крові

Ю Несбьо, «Фоліо»

Норвежець Ю Несбьо — автор дуже популярних детективів про асоціального та чарівного поліцейського Харрі Холе. Цієї зими читайте продовження історії про кілера-невдаху, якому самому доводиться переховуватися від кулі найманого вбивці аж на Далекій Півночі серед саамів, де він знайшов своє кохання й навіть родину. Та чи вдасться йому зберегти це?..

 

Ліхтарики надії

Вікторія Пономарьова, «Брайт Букс Паблішинг»

Авторка — історик, яка побувала в Мозамбіку і Анголі, а в Китаї прожила цілих чотири роки. Саме цей «китайський» досвід і знайшов своє відображення у відвертому, гарно написаному романі про кохання, якого у самому Китаї ніхто б не написав, через численні табу та стереотипи. Такого Китаю туристи не бачать!

 

Команда команд

Стенлі Маккрістал, «Mоноліт-Bizz»

Для того, щоб побудувати команду мрії, потрібен час. Але зими на це вистачить, то ж беріть до рук книгу генерала Маккрістала і беріться до справи. Генерал навчить вас поєднувати адаптивність, спритність і згуртованість маленької команди з могутністю та ресурсами величезної організації. Змініть лише традиційну неповоротку «вертикальну» систему управління на більш складну «горизонтальну», надавши право ухвалювати відповідальні рішення підлеглим. Це не безлад, це — досвід генерала армії США Стенлі Маккрістала, який з 2010 року веде семінари з лідерства в Єльському університеті, є засновником консалтингової компанії McChrystal Group. У грудні 2011 року Маккрістала призначили головою ради директорів компанії Siemens Government Technologies, він також став прототипом героя Бреда Пітта у фільмі «Машина війни» 2017 року.

 

Планета Pixar

Лоуренс Леві, #книголав

Якими були на початку свого існування сьогоднішні великі компаніями? Вони були «гаражними» цехами кількох цілеспрямованих людей з великими ідеями. Засновник Pixar, Лоуренс Леві, дружив, а потім і співпрацював зі Стівом Джобсом. Він написав книгу про те, як його «дитина» досягла такого великого успіху. Творчі імпульси й вимоги реального світу, креативні ідеї та комерційні ризики, а також безліч паралелей, що стосуються всіх аспектів сучасного життя, – подорож в історію злету студії Pixar буде насиченою, багатогранною і неймовірно цікавою!

 

Покоління Х

Дуґлас Коупленд, «Komubook»

Якщо ви ще не знаєте, що «Komubook» — це перша краудфандингова платформа в Україні для видання книжок, то, повірте, їх каталог, книжки з якого видано за підтримки книголюбів, — це скарбниця для вимогливих інтелектуалів. Багато книжок ніколи раніше не видавалися в Україні, про багатьох авторів ви навіть не чули, а вони, між іншим, є класиками за кордоном. Ось, наприклад Дуґлас Коупленд, — він гуру західних, а тепер уже й наших, дауншифтерів. Так, тепер нам зрозумілі герої його культової книжки, представники «офісного планктону», які втратили ілюзії про успіх і те, що він є «понад усе». Понад усе повинна бути людина, її цілісність, унікальна дорога й доля.

 

Сміх. Біологія, психіка, культура

Ерік Смаджа, «Видавництво Анетти Антоненко» — «Ніка-Центр»

Сміх взагалі річ серйозна. За нього могли й покарати, ба навіть і вбити — згадайте тих монахів в «І’мя рози», яких так фантазійно вбивав Умберто Еко — а все через трактат Аристотеля про сміх. Іноді питанням сміху опікуються психіатри. Один з таких, Ерік Самаджа, вирішив дослідити, що це за явище, з точки зору психоаналізу, фізіології, етології, літератури, філософії, антропології. Чому ми сміємось і навіщо нам взагалі така несерйозна чи все-таки серйозна річ, як сміх?

 

Лаґом. Шведські секрети щасливого життя

Лола Екерстьом, «КМ-Букс»

Всі чули про хюгге, деякі вже його створюють у своїх домівках, а хто ще не встиг — має шанс зловити ще новішу тенденцію. Тепер модним замість данського щастя «хюгге» є шведський «лаґом». Уявляєте каталог Ikea — світло, лакончність, природність, затишок, простір, спокій. Це все — філософія шведів, яка допоможе і вам жити повноцінним життям, бути щасливими і віднайти для себе справжню рівновагу.

 

Джерело: WoMo.ua