Discursus готує книжку репортажів Олега Криштопи "Останні українці Польщі"

Любителі документальної прози, репортажистики, дослідники україно-польської історії ХХ століття та читачі доброї прози, маємо для вас прекрасну новину!

На жовтень готуємо книжку репортажів Олега Криштопи "Останні українці Польщі".

Назва звучить майже апокаліптично? Можливо. Бо йдеться про українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини, яких у 1947 році у рамках операції "Вісла" депортували з їхніх земель та розпорошили на півночі та заході нової польської держави. 125 тисяч українців силоміць переселили на території, що раніше належали Німеччині. Звідти так само примусово виселили етнічних німців, а українцями заповнили ці так звані "повернені землі".

Репортажист Олег Криштопа та фотографиня Христина Бурдим проїхали 6500 кілометрів Польщею, зустрілися з тамтешніми українцями й задокументували історії тих, хто зберіг свою національну ідентичність.

Герої наших історій:
☑️ пропонували повернути польському селу українську історичну назву,
☑️ скуповують землі своєї батьківщини, щоб там залишилось якомога більше рідного, українського,
☑️ дивляться українські канали і вболівають за наші успіхи у спорті,
☑️ розповідають неймовірні історії про шлях повернення до своєї історичної пам’яті...

Ми теж дуже чекаємо на книжку! Тому є ще одна приємна новина – частину матеріалів із майбутньої книжки можна читати у спецпроєкті "Останні українці Польщі" на The Ukrainians. Перший текст – історія Михайла Кертичака "Глибоке озеро" – за посиланням.

Проєкт "Останні українці Польщі" реалізовуємо за підтримки Українського культурного фонду.