12 правд, яким не заперечиш. Письменниця розповіла на TEDx, чого навчилаcя у свої 63 роки

Американська письменниця Анн Ламотт виступила на TEDx із промовою-інструкцією людям, які переживають стрес та відчуття безвиході.

Я вважаю, для мене та тих, кого знаю, це є ілюстрацією, що ми – суміш щасливих передчуттів та страху", – розповідає Анн Ламотт"Мій 7-річний онук, коли прокидається вранці, часто каже: "Уяви, а якщо сьогодні найкращий день у твоєму житті". Іншим разом він кличе мене тремтливим голосом посеред ночі й питає: "Бабусю, а ти ж колись помреш?"

Американська письменниця, авторка повістей та книжок у жанрі нон-фікшн, вона багато пише про питання, які турбують її саму.

Наприклад, книги Анн Ламотт стосуються життя матерів-одиначок, дотримання християнських догм у мінливому світі, подолання депресій та залежностей.

Звичка прислухатися до себе підштовхнула жінку перед днем народження зробити список всього, що письменниця вважає безперечним.

"Люди почуваються досить приреченими і перевантаженими, вони часто запитують мене – що таке правда. Отож, я надіюсь, що цей список може стати гарною базовою інструкцією для нихУ масовій культурі настільки мало правди, що було б добре бути впевненим хоч у якихось речах", – ділиться Ламотт.

 

- 1 -

Найпершим і найправдивішим фактом є те, що всяка істина – парадокс

"Життя є одночасно і цінним, незбагненним даром, і, жахіттям. Це прикрий факт для тих із нас, хто був народжений надто чутливим. Життя таке тяжке і дивне, що ми часом дивуємось, як воно наповнене безмірною красою і гармонією, жахливою злиденністю, повенями і немовлятами, прищами і Моцартом, і все це кружляє разом. Я не думаю, що це ідеальна система".

 

- 2 -

Майже все запрацює знову, якщо вимкнути його та увімкнути через кілька хвилин

"Із нами включно", – усміхаючись додає Ламотт.

 

- 3 -

Наша допомога некорисна. Ми не можемо допомогти людям, яких найбільше любимо

"Ви не можете купити, домогтися чи вирахувати спокій і душевну рівновагу. Це найбільш жахлива істина, і я обурена нею. Тут потрібна внутрішня робота. Ми не можемо допомогти людям, яких найбільше любимо. Вони мають знайти власні шляхи, власні відповіді. Ви не можете бігти поруч зі своїми дорослими дітьми по їхньому життєвому шляху, страхуючи їх памперсами і кремами.

Наша допомога, як правило, не є корисною. Часто вона навіть шкідлива. А якщо чесно – то це завуальована форма контролю. Не нав'язуймо свою допомогу і позитив кожному зустрічному".

 

- 4 -

Кожен із нас забіганий, зажурений, нав'язливий і заляканий

"Старайтесь не порівнювати свої внутрішні риси із зовнішніми проявами інших людей. Це зробить вас лише гіршими. Ви все одно не зможете оберігати, виправляти чи рятувати їх, або остудити чиюсь гарячу голову".

 

- 5 -

Шоколад із 75% какао насправді не є їжею

"Його правильніше використати як приманку в капканах або підкласти під хиткий стілець. Його ні в якому разі не можна розглядати, як щось їстівне".

 

- 6 -

Перші спроби – жахливі, але потрібно робити їх крок за кроком

"У цьому – секрет життя – розповідати історії, які з'являються потроху, день за днем.

Коли мій старший брат був у 4 класі, він отримав завдання підготувати доповідь про птахів до наступного дня, але ніяк не міг розпочати роботу. Отож мій батько сів біля нього з книгою Одюбона, папером, олівцями. Він сказав братові: "Просто бери пташку за пташкою, хлопче. Наприклад, прочитай про пеліканів, а далі напиши про цих пеліканів своїми словами. Далі перейди до синиць, і розкажи нам про них своїми словами. Потім підуть гуси".

 

- 7 -

Успіх – це відчуття, до якого не можна звикати

"Він убив дуже багато людей. Він буде вражати, пошкоджувати й змінювати вас так, що ви навіть не можете уявити. Найбільш деградовані й огидні люди, яких я коли-небудь знала, це були чоловіки-письменники, що мали величезні бестселлери.

Краще спробуйте потроху відмовитись від фантазій, що успіх зцілить вас, заповнить "сирні дірочки" вашої душі. Цього не вийде. А творчість може зцілити – тож спробуйте співати в хорі чи іншій музичній групі. Спробуйте малювати мурали чи розводити пташок, або опікуватись старими собаками, які нікому не потрібні".

 

- 8 -

Сім'я – це тяжко, тяжко, тяжко, попри всі ніжності, чарівності та пестощі

"Коли Вільям Блейк сказав, що ми тут, аби навчитися витримувати промені любові, він знав, що сім'я буде невід'ємною частиною цього", – додає Анн Ламотт.

 

- 9 -

Їжа

"Намагайтесь робити все трохи краще. Надіюсь, ви розумієте, про що я".

 

- 10 -

Благодать є ластами у воді

"Таїнством благодаті є те, що Бог любить Генрі Кіссінджера, і Володимира Путіна, і мене точно так, як Він чи Вона любить свого внука. Піди-розберись у цьому.

Проявами благодаті є те, що вона змінює нас, лікує нас і покращує наш світ. Щоб випросити благодать, скажи "Допоможи" і приготуйся. Благодать знайде тебе там, де ти є, але не залишить тебе там, де знайшла. І благодать не буде схожою на чарівного привида Каспера, на превеликий жаль. Але телефон задзвонить або пошта прийде, і проти всіх негараздів ваше звичне почуття гумору підставить своє плече. Сміх – це дійсно святість. Він допомагає нам дихати знов і знов, приводить нас до тями, і дарує нам віру в життя і людей. І запам'ятайте – благодать завжди сміється останньою".

 

- 11 -

Бог – це милість. Це зовсім не страшно

"Добрим іменем для Бога буде "Не-Я". Емерсон сказав, що найщасливішим чоловіком на Землі буде той, хто засвоїть від природи уроки поклоніння. Отже, вийдіть трохи за рамки себе і подивіться. Мій духівник сказав якось, що ми можемо утримувати бджіл в банці навіть без кришки, бо вони не можуть поглянути вгору, отож вони просто здійснюють свій гіркий політ, вдаряючись об скляні стінки. Виходь за рамки звичного. Дивись. У цьому секрет життя".

 

- 12 -

Смерть

"Ого і йой. Тяжко пережити смерть тих людей, без яких ви не уявляєте свого життя. Ви ніколи не змиритесь із цими втратами, і незалежно, що там каже культура, ви не піддаєтесь цим впливам. Ми, християни, полюбляємо думати про смерть, як про зміну адреси, проте, любий вам об'єкт буде жити у вашому серці допоки це буде потрібно вам. Як казав Леонард Коен: "Тріщини є у всьому, але це шлях, яким до нас доходить світло".

 

Цитати за перекладом Сергія Гайдая та Христини Ромашко.

Фото: theliteracysite.com

Джерело українською мовою: Українська правда